De Nederlandse economie groeit zowel dit jaar als volgend jaar met 1,7 procent. Dat is althans de verwachting van de Europese Commissie, die woensdag haar najaarsramingen heeft gepubliceerd. 

Brussel is daarmee pessimistischer dan in mei, toen voor 2017 nog een groei van 2 procent werd voorspeld.

De lagere schatting komt niet als een grote verrassing, gezien het Britse Brexit-referendum dat sinds de vorige raming de economische vooruitzichten flink onderuit heeft gehaald.

Voor 2018 voorziet de Europese Commissie een groei van de Nederlandse economie met 1,8 procent.

Het herstel van de arbeidsmarkt zal doorzetten waardoor het werkloosheidspercentage verder afneemt, verwacht de Europese Commissie.

Uiteindelijk zal het tempo van de daling langzaam afvlakken doordat meer mensen de arbeidsmarkt betreden. De werkloosheid neemt geleidelijk af van 6,1 procent dit jaar naar 5,4 procent in 2018.

Inflatie

De inflatie, die momenteel op 0,1 procent ligt, zal in 2017 en 2018 onder meer door hogere energieprijzen klimmen richting respectievelijk 1 procent en 1,1 procent.

Het begrotingstekort zal naar verwachting dalen van 0,8 procent van het bruto binnenlands product (bbp) dit jaar naar 0,3 procent in 2017 en 0,1 procent in 2018. 

Eurozone

Ook in de eurozone als geheel zet de economische groei bescheiden door, maar het zal volgend jaar minder hard gaan dan eerder verwacht. De rekenmeesters van de commissie stellen het in mei geraamde groeicijfer van 1,8 procent naar beneden bij tot 1,5 procent.

Dit jaar sluiten de eurolanden naar verwachting af met 1,7 procent groei. Dat is 0,1 procentpunt meer dan in het voorjaar werd berekend. Ook voor 2018 voorspelt Brussel een groei voor de eurozone van 1,7 procent. De hele EU doet het dit jaar (1,8 procent) en volgend jaar (1,7 procent) iets beter dan de eurozone.

Volgens EU-commissaris Pierre Moscovici (Economische Zaken) is wereldwijde financiële en politieke onzekerheid de reden van de lichte terugval volgend jaar. Het is daarom nog belangrijker dan anders dat de eurolanden hun begrotingen op orde hebben of krijgen, maant de commissie.