
Werkonderbrekingen KLM leiden tot vertragingen
Hoewel dat vervelend is voor de passagiers, zijn de gevolgen ''voor KLM beheersbaar'', zegt een woordvoerster van de luchtvaartmaatschappij.
De woordvoerster zei ook dat door de vertragingen sommige reizigers hun aansluitende vlucht missen. Om hoeveel mensen dat gaat, is niet bekend. Passagiers die meer dan drie uur te laat op hun eindbestemming arriveren, hebben recht op schadevergoeding.
De luchtvaartmaatschappij en de vakbonden zijn het oneens over een besluit van KLM om op sommige lange vluchten minder personeel in te zetten.
Vakbonden VNC en FNV Cabine vragen de medewerkers daarom om voor elke KLM-vlucht vanaf Schiphol veertig minuten het werk neer te leggen. Het gaat om KLM-vluchten vanaf Schiphol tussen 5.00 uur en 23.00 uur.
De vakbond geeft KLM twee dagen "bedenktijd" om bij te draaien. Als de luchtvaartmaatschappij dit niet doet, dan moet KLM "ernstig rekening houden" met opgeschaalde acties in het weekend. De vakbond neemt hier waarschijnlijk in de loop van vrijdag een beslissing over.
Deelname
"De deelname is tot dusverre vergelijkbaar met eerdere acties. Een uitstekend resultaat in een omgeving waar niet eerder werd gestaakt", zegt Leen van der List, bestuurder bij FNV, over de acties. "De druk is er zeker".
Volgens de vakbond heerst er ook nog steeds boosheid onder het personeel over een uitgelekte brief van de KLM-directie. "Mensen vinden de toon intimiderend", zegt Van der List.
In de brief wordt uitgelegd waarom KLM in conflict is met een groot deel van het cabinepersoneel. Er zou worden aangegeven dat er vervolgstappen dreigen als de acties harder worden, stelt FNV.
Oktober
Sinds 12 oktober houden de vakbonden acties bij KLM, onder meer met stiptheidsacties. Vorige week donderdag werden er voor het eerst werkonderbrekingen georganiseerd. De luchtvaartmaatschappij heeft ongeveer tienduizend cabinemedewerkers in dienst.
KLM verloor afgelopen dinsdag een kort geding over de acties. De bonden hoeven van de voorzieningenrechter niet met de luchtvaartmaatschappij verder te onderhandelen en actievoerders hoeven zich niet van tevoren bij KLM te melden, zoals het luchtvaartbedrijf wenste.
"De uitspraak is voor de actievoerende werknemers een steuntje in de rug", zegt Van der List. KLM zal nu toch echt in moeten gaan op onze eisen om erger te voorkomen, stelde de vakbond eerder.
Onderhandelen
Aanvankelijk wilden de bonden pas verder onderhandelen over een nieuwe cao zodra een geschil over pensioenen is opgelost. Later zeiden de bonden dat KLM ook eerst de zojuist genoemde maatregel moet terugdraaien, voordat het overleg verder kan gaan.
KLM stelde eerder dat de acties leidden tot een schadepost van 3,6 miljoen euro. Het bedrijf betreurt de uitspraak van de rechter en zegt dat het nadelig uitpakt voor passagiers. De onderneming kan in hoger beroep gaan bij het gerechtshof en gaat zich hierop beraden.
Daarnaast benadrukt KLM het belang van een nieuwe cao en een verlaging van de kosten: "Om te kunnen investeren, groeien en werkgelegenheid en toekomstperspectief te behouden, is het noodzakelijk dat KLM haar kosten conform de afgesproken targets verlaagt door haar productiviteit te verhogen."