De zege van Donald Trump bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen laat zien hoe sceptisch veel Amerikanen zijn over de voordelen van globalisering. 

Dat heeft president Klaas Knot van De Nederlandsche Bank (DNB) woensdag gezegd tegen financieel persbureau Bloomberg.

''Er leven twijfels over de voordelen die vrije handel ons gebracht heeft, dat is niet juist volgens mij'', aldus Knot. Hij sprak zijn zorgen uit over de impact van de verkiezingsuitslag op de financiële markten. ''Wij zullen de markten nauwlettend volgen'', zei hij.

Met name de waardedaling van de dollar ten opzichte van de euro is volgens Knot niet goed voor Nederland. Hij waarschuwde verder dat een presidentschap van Trump veel onzekerheid met zich meebrengt, omdat zijn economische plannen nog onduidelijk zijn.

Nederlandse economie

De Nederlandse economie kan op termijn negatieve gevolgen ondervinden van de isolationistische koers van aanstaand Amerikaans president Donald Trump. Een dergelijk beleid is slecht voor de wereldhandel en daarmee slecht voor de wereldeconomie, zeggen economen.

Hoogleraar financiële economie Sylvester Eijffinger van de Universiteit van Tilburg vreest dat Trump de import van bepaalde goederen gaat traineren om de eigen industrie te beschermen. Dat kan via importbeperkingen voor bijvoorbeeld Duitse BMW's en Porsches of Nederlandse bloemen en landbouwproducten.

Bij echte importheffingen kan de Republikein wel procedures verwachten van wereldhandelsorganisatie WTO. ''Maar er zijn ook impliciete maatregelen, zoals het verhogen van de bureaucratie en langere inklaartijden'', aldus Eijffinger, die hierbij ook een vergelijking trekt met Rusland. Dat land weet ook allerlei manieren om Europese appels en peren te boycotten.

Kansen

Ook Marieke Blom, hoofdeconoom voor ING Nederland, is bang voor het ontstaan van ''handelsoorlogen''. De kansen voor het voor Europa belangrijke handelsakkoord TTIP lijken inmiddels al zo goed als verkeken.

Maar volgens Blom is Trumps verkiezing toch niet ''de aankondiging van een economisch armageddon''. ''Het kan op termijn wel voor enige tegenwind zorgen, en dat is vervelend, nu de groei toch al op een laag niveau zit. Toch schatten we de directe economische effecten vooralsnog in als kleiner dan die van de Brexit.''

Er is nog een hoop onzeker. De kans dat Trump helemaal zijn gang kan gaan is niet zo groot, hij is ook afhankelijk van het bestaande politieke systeem in de VS. Economen vragen zich onder meer af hoe Trumps beleid richting China precies gaat uitpakken.

Het economisch bureau van ABN Amro wijst erop dat de Republikein tijdens zijn verkiezingscampagne ook hintte op een voortijdig vertrek van Fed-voorzitter Janet Yellen. Als hij haar daadwerkelijk uit haar post zou zetten, dan kan dat gevolgen hebben voor het rentebeleid van de centrale bank.

WTO

Topman Roberto Azevêdo van wereldhandelsorganisatie WTO zegt Trump en zijn nieuw te vormen regering steun toe bij het waarborgen dat de handel positief bijdraagt aan het scheppen van banen.

"Het Amerikaanse leiderschap in de wereldeconomie en het multilaterale handelssysteem blijft van vitaal belang", stelt Azevêdo.

"Het is duidelijk dat vele mensen voelen dat de handel niet voor hen werkt. Dit moeten we aanpakken en er zorg voor dragen dat de handel voor zo veel mogelijk mensen voor voordelen zorgt."