Het Duitse energieconcern E.ON heeft afgelopen maanden opnieuw fors afgeschreven op de waarde van zijn gas- en kolencentrales. 

Die activiteiten zijn inmiddels ondergebracht in een nieuw bedrijf, genaamd Uniper, dat sinds september een eigen beursnotering heeft.

E.ON schreef nog eens 6,1 miljard euro af op het onderdeel, waarmee de totale afboeking op de 'fossiele' activiteiten sinds 2014 uitkomt op 18 miljard euro.

Over de eerste negen maanden van 2016 ontstond een nettoverlies van 9,3 miljard euro, waarmee het concern op weg is naar zijn grootste jaarverlies ooit. In de eerste negen maanden van 2015 zakte E.ON 5,7 miljard euro in het rood.

Uniper

E.ON splitste Uniper af vanwege de sterke focus op hernieuwbare energie in Duitsland. Dat overheidsbeleid zorgt er mede voor dat de energieprijzen en winstgevendheid van de traditionele energiecentrales in Duitsland onder druk staan. Vorig jaar moest E.ON ook al flink afschrijven op de centrales.

Het concern boekte een winst van 641 miljoen euro als de afschrijvingen buiten beschouwing worden gelaten. Dat was 8 procent minder dan een jaar eerder, maar aanzienlijk beter dan analisten hadden voorspeld.

E.ON hield vast aan de prognose dat 2016 een voor eenmalige posten aangepaste winst van 600 miljoen tot 1 miljard euro zal opleveren.