In oktober zijn er evenveel bedrijven failliet verklaard als in september. 

Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag gemeld. De meeste faillissementen werden opnieuw uitgesproken in de handel.

Vorige maand werden er 280 bedrijven en instellingen failliet verklaard. Dat aantal is niet gecorrigeerd voor zittingsdagen en exclusief eenmanszaken.

In de handel werden 62 faillissementen uitgesproken, bij financiële instellingen kwam het aantal faillissementen uit op 40. De handel en de financiële dienstverlening behoren tot de bedrijfstakken met de meeste bedrijven. ''Relatief gezien werden er in oktober veel faillissementen uitgesproken in de horeca", merkt het CBS op.

Piek

Een maand eerder, in september, steeg het aantal faillissementen met 12. Het aantal uitgesproken faillissementen piekte in mei 2013. Daarna is er sprake van een dalende trend tot september 2015. Vervolgens wisselden perioden van stijgingen en dalingen elkaar af, aldus het statistiekbureau.

In augustus werd het laagste niveau sinds augustus 2008 bereikt. Het aantal faillissementen in de eerste tien maanden van dit jaar is bijna een vijfde lager dan in dezelfde periode van vorig jaar.