De aandelenbeurzen in Azië kleurden woensdag donkerrood. Beleggers reageerden zeer nerveus op de winst van Donald Trump bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen. 

De toonaangevende Nikkei-index in Tokio daalde maar liefst 5,4 procent tot 16.251,54 punten.

Een overwinning van Trump wordt door de financiële markten en economen gezien als slecht nieuws voor onder meer de wereldhandel. Japanse bedrijven die veel exporteren, zoals Toyota (min 5,7 procent), Mazda (min 7,2 procent en Nintendo (min 4 procent) stonden diep in het rood.

Ook de Hang Seng in Hongkong speelde flink terrein kwijt en daalde tussentijds met 3 procent. De All Ordinaries in Sydney zakte 2 procent en de Kospi in Seoul speelde 2,7 procent kwijt.

Japan

In Japan kwamen toezichthouders en centrale bankiers bijeen om de situatie op de financiële markten te bespreken. Uitspraken over ingrepen in het monetaire systeem werden niet gedaan. 

Japanse bedrijven die veel exporteren, zoals Toyota (min 6,5 procent), Mazda (min 8,7 procent en Nintendo (min 6,2 procent) stonden diep in het rood. Daarbij verdampten miljarden aan beurswaarde.

Amerikaanse beurs

De openingsindicatoren voor de Amerikaanse beurshandel op woensdag toonden scherpe koersdalingen, met een puntenverlies van de Dow-Jonesindex bij de openingsbel woensdagmiddag van 750 punten. ''We zitten vastgelijmd aan onze schermen'', aldus een handelaar. Daarbij verkleinden de kansen op een renteverhoging in Amerika, in december, naar minder dan 50 procent.

De dollar liet een flinke daling ten opzichte van de yen, de euro en de Zwitserse frank zien. De euro werd verhandeld voor 1,1252 dollar, tegen 1,1040 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op dinsdag.

De olieprijs ging omlaag. Een vat Amerikaanse olie zakte 2,8 procent tot 43,74 dollar per vat. Brent verloor 2,4 procent tot 44,94 dollar per vat. Beleggers zijn bezorgd dat de overwinning van Trump de wereldeconomie kan schaden en tot een zwakkere vraag naar grondstoffen kan leiden.

Beleggers zochten naar veilige havens, zoals goud. De prijs van het edelmetaal liep sterk op tot ruim 1318 dollar per troy ounce. Ook de prijzen van zilver en platina zaten in de lift.

Kansen Trump

In de aanloop naar de verkiezingsdag voorspelden de meeste media een gemakkelijke overwinning voor de Democraat Hillary Clinton. In veel staten lagen Trump en Clinton echter dichter bij elkaar dan verwacht en wist de Republikein enkele belangrijke staten te winnen.

Beleggers zijn ongerust over Trump als president vanwege zijn wens het vrijhandelsverdrag met Mexico en Canada te verscheuren.

Ook jaagt hij geregeld regeringsleiders tegen zich in het harnas. Beleggers houden niet van onzekerheid en reageren sterk op de politieke ontwikkelingen in de VS.