Landen die geen of vrijwel geen vennootschapsbelasting heffen, niet transparant zijn en niet meewerken aan internationale maatregelen tegen belastingontwijking, komen op een Europese zwarte lijst.

De EU-ministers van Financiën zijn het dinsdag in Brussel eens geworden over de criteria voor bedrijven op deze lijst. De gezamenlijke zwarte lijst voor belastingparadijzen moet helpen in de strijd tegen wereldwijde belastingontwijking. 

Volgens minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën hadden de criteria best iets strenger gemogen, maar een compromis was nodig om alle 28 lidstaten over de streep te trekken.

''Er is vooral veel weerstand om een land dat 0 procent vennootschapsbelasting heft direct op de zwarte lijst te plaatsen, zonder nog andere criteria mee te wegen in de toetsing”, zei Dijsselbloem na afloop. De minister wil echter ''niet uit de school klappen" over welke landen dwars lagen.

Processie

Dijsselbloem noemde het proces om tot een EU-lijst te komen ''net de processie van Echternach”, verwijzend naar een jaarlijkse katholieke processie in de Luxemburgse stad waarbij de deelnemers telkens drie stappen naar voren en dan twee terug zetten.

Een volgende stap in Brussel is om te bepalen wat de gevolgen kunnen zijn voor de landen die uiteindelijk op de zwarte lijst worden geplaatst.

De zwarte lijst moet eind 2017 compleet zijn. Voor ze op de lijst komen, gaan EU-experts wel in gesprek met de potentiële kandidaten. Zo hopen ze de landen over te halen te stoppen met schadelijke activiteiten zoals het aanbieden van offshore-constructies.