Het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) heeft dinsdag een aan PostNL opgelegde dwangsom geschrapt. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) had de dwangsom eerder opgelegd. 

De ACM besloot hiertoe omdat het bedrijf regionale postbedrijven, bij de bundeling van post van verschillende afzenders, een hoger tarief rekende dan ondernemingen die partijen aanbieden met hetzelfde afzenderadres.

Volgens het CBb schiet het onderzoek van de ACM tekort. Zo is niet goed onderzocht of het doel van de korting het verschil in behandeling rechtvaardigt. Een volumekorting, die bijdraagt aan omzetvergroting, is namelijk soms toegestaan, aldus het CBb. 

De ACM legde in 2013 een dwangsom met een hoogte van 25.000 euro per dag met een maximum van 2.500.000 euro. PostNL diende hiertegen bezwaar in, maar dit werd door ACM in mei 2015 ongegrond verklaard. Hierop besloot PostNL beroep in te stellen bij de rechtbank.

''De rechter vindt dat ACM onvoldoende heeft aangetoond dat PostNL in overtreding was. ACM moet nu dus opnieuw onderzoek doen. Voor de concurrentie is het spijtig dat er nog geen duidelijkheid is over het gedrag van PostNL", laat de ACM weten in een reactie op de uitspraak.