Het Britse winkelconcern Marks & Spencer sluit tientallen winkels in verschillende landen, waaronder Nederland. De plannen zijn onderdeel van een kostenbesparing.

In Nederland sluiten de vestigingen in Amsterdam en Den Haag de deuren. In totaal werken daar 160 mensen.

De sluiting maakt deel uit van een bredere reorganisatie waarbij Marks & Spencer ook al zijn eigen filialen sluit in België, Frankrijk, Polen, Hongarije, Slowakije, Estland, Litouwen en China. Het ontbreekt het bedrijf aan schaalgrootte om in die markten te groeien en winstgevend te zijn.

Volgens directeur Steve Rowe wordt 25 procent van de winkels in het Verenigd Koninkrijk drastisch veranderd. Dertig winkels sluiten en zo’n 45 filialen zullen zich volledig gaan richten op voedselverkoop.

Eerder dit jaar bleek al dat Marks & Spencer zijn uitbreidingsplannen in Nederland in de ijskast had gezet. Er zou een zogenoemde flagshipstore komen in Amsterdam. Maar het pand dat het bedrijf daarvoor had aangekocht, werd overgedaan aan het Canadese Hudson's Bay, een nieuwkomer op de Nederlandse markt.

De reorganisatie gaat naar verwachting 50 miljoen pond (56,2 miljoen euro) kosten in de komende drie jaar. In de daarop volgende twee jaar zouden de veranderingen weer 100 miljoen pond opleveren.

Banen

Wereldwijd komen 2.100 banen te vervallen. Marks & Spencer zal de plannen bespreken met de Europese en de Nederlandse ondernemingsraad en mogelijk met de vakbonden.

In de eerste helft van 2016 zag Marks & Spencer de omzet op vergelijkbare basis met 0,9 procent toenemen tot een slordige 5 miljard pond (5,6 miljard euro). De winst voor belasting, exclusief eenmalige posten, zakte met bijna een vijfde tot 231 miljoen pond.

De waarde van de aandelen van Marks & Spencer daalde dit jaar met 22 procent.