Het Amerikaanse ministerie van Defensie heeft maandag delen van het onderhoudscontract van de Europese F-35's toegekend aan Fokker en Aeronamic. 

Volgens het ministerie van Defensie in Den Haag zijn met de contracten de komende jaren honderden miljoenen euro's gemoeid en geven ze "een positieve impuls aan de werkgelegenheid in Nederland".

Fokker mag de landingsgestellen gaan onderhouden. Aeronamic in Almelo gaat een systeem onderhouden van de F-35 dat de motor start, elektriciteit genereert en de koeling van de cockpit en elektronica aan boord regelt.

Dit systeem wordt ook door Aeronamic gebouwd. Het onderhoud zal plaatsvinden in Woensdrecht.

Nederland wil 37 F-35's kopen. Die gaan vanaf 2019 de F-16's vervangen.

Werkgelegenheid

Op termijn kunnen deze en andere opdrachten voor het onderhoud van de F-35 bij meer dan honderd Nederlandse bedrijven werk bieden aan vierduizend tot vijfduizend mensen, zo verwacht minister Henk Kamp van Economische Zaken. "De totaal verwachte omzet van het componentenonderhoud is alleen al voor ons land geschat op 4,7 miljard euro", aldus Kamp. 

Tot en met 2015 heeft het Nederlandse bedrijfsleven al voor meer dan 1,2 miljard dollar aan F-35-opdachten in de wacht gesleept.