
FNV boos op KLM-directeur om 'dreigende' brief aan personeel
In de brief wordt uitgelegd waarom KLM in conflict is met een groot deel van het cabinepersoneel.
"Daarnaast wordt met een dreigend toontje aangegeven dat er vervolgstappen dreigen als de acties harder worden", stelt FNV. Volgens de vakbond gooit de KLM-directie extra olie op het vuur door het personeel in de brief weg te zetten als een simpele kostenpost in plaats van "inkomstenmotor" van KLM.
Cabinepersoneel
De luchtvaartmaatschappij en de bonden liggen met elkaar overhoop over het besluit om minder cabinepersoneel in te zetten op sommige lange vluchten. Die ingreep werd zondag van kracht.
De maatregel is volgens KLM noodzakelijk om de eigen doelstellingen voor verbetering van de productiviteit te halen, zolang de bonden niet bereid zijn te praten over een nieuwe cao.
Verschillende personeelsleden van KLM zijn van plan om maandag voor een uur het werk neer te leggen.
Impact
In de brief van operationeel directeur René de Groot is onder meer te lezen dat de impact van de werkonderbrekingen op passagiers en het bedrijf groot is.
"Wat mij betreft is deze actie buitenproportioneel. Zeker in het licht van onze recente toenadering op pensioengebied en de -1CA maatregel die nu niet van tafel kan", aldus De Groot. "U of een aantal van uw collega's blijft kennelijk boos en is bereid het bedrijf grote schade toe te brengen. We zullen hier iets mee moeten doen."
"Als de werkonderbreking maandag doorgaat, kan ik niet anders dan concluderen dat we elkaar onvoldoende begrijpen en dat ik tekortschiet in het overbrengen van de KLM-boodschap", schrijft De Groot. Ook maakt hij een vergelijking tussen de lonen van KLM-cabinepersoneel en de lagere verdiensten voor personeel bij andere maatschappijen.
Maatregelen
"Daar waar we de werkonderbrekingen tot nu toe min of meer hebben laten gebeuren, zullen we bij vervolgacties maatregelen moeten nemen. Wellicht zullen collega's wederom zeggen dat hier sprake is van intimidatie. Dat is echter niet de bedoeling."
De Groot schrijft in zijn brief dat KLM zich gaat beraden op alternatieven "voor de toekomst", als het overleg met de bonden geen doorgang vindt en de onderbrekingen van het personeel blijven doorgaan.
FNV roept op de brief retour te zenden aan de KLM-directie.
Vertragingen
Afgelopen zondag veroorzaakten werkonderbrekingen van stewards en stewardessen bij de luchtvaartmaatschappij al vertragingen op Schiphol.
Woensdag spande KLM een kort geding aan om bij de rechter af te dwingen dat de vakbonden van het cabinepersoneel plaatsnemen aan de onderhandelingstafel, in plaats van actie te voeren.
FNV liet in reactie daarop weten pas met het bedrijf om tafel te willen gaan als de bezetting op de lange vluchten weer op het oude niveau is.