Vakbondsbeweging FNV Schoonmaak wil dat in een nieuwe cao een hoger loon, meer tijd voor de werkzaamheden en een betere behandeling van de werknemers worden vastgelegd.

Dat valt te lezen in de voorstellen voor de cao-onderhandeling die FNV zaterdagmiddag bekendmaakt.

De vakbond wil onder andere een loonsverhoging voor de schoonmakers van 2,5 procent per jaar voor de looptijd van de cao. Ook moet de eindejaarsuitkering worden verhoogd.

Andere eisen van de vakbond zijn een betere reiskostenvergoeding en meer rechten voor uitzendkrachten of tijdelijke krachten. Met deze afspraken wil de vakbond voorkomen dat "grote groepen schoonmakers na anderhalf jaar werken naar huis worden gestuurd, om een halfjaar later weer terug te mogen keren".

Een belangrijk punt voor FNV is de naleving van de cao. Volgens de vakbond houden schoonmaakbedrijven zich nu niet altijd aan de afspraken. Zo zouden werknemers volgens FNV onvriendelijk worden behandeld als ze zich ziek melden.

Zaterdagochtend boden vierhonderd schoonmakers in Rotterdam een petitie aan aan burgemeester Ahmed Aboutaleb, waarin aandacht werd gevraagd voor de onderhandelingen. De burgemeester sprak zijn steun uit voor de schoonmakers.

De schoonmaak-cao geldt voor ongeveer 125.000 schoonmakers. Het cao-overleg tussen FNV en de werkgeversorganisaties start maandag 7 november.