Een voormalig werknemer van een Brabants concern heeft zijn nog verschuldigde loon met 1.500 euro verlaagd zien worden omdat hij "veelvuldig" van Whatsapp gebruikmaakte voor privédoeleinden. 

Tussen 7 juli 2014 en 21 januari 2015 stuurde de werknemer 1.255 Whatsapp-berichten vanaf de telefoon die hij van zijn werkgever had gekregen.

De kantonrechter schat dat de werknemer gemiddeld 2,5 tot 3 minuten per bericht niet gewerkt heeft. De rechter schrijft dat de berichten, die naar verschillende dames werden verstuurd, konden worden betiteld als liefdesberichten.

"Daar zit een psychologische component aan, waardoor de tijd die daaraan is besteed uit veel meer heeft bestaan dan die voor het typen en lezen van de berichten alleen", aldus de rechter in de uitspraak.

Schade

Vermenigvuldigd met het uurloon inclusief de vakantietoeslag komt de rechter daarmee op een schade van 1.500 euro voor het bedrijf.

De werknemer had nog 5.082,97 euro aan vergoeding tegoed van het bedrijf voor verlofuren die niet waren opgenomen. Uiteindelijk moet het bedrijf dus 3.582,97 euro betalen aan loon. 

Het bedrijf probeerde de rechter er nog van te overtuigen dat de werknemer meer berichten had verstuurd en dat de medewerker meer tijd per bericht kwijt was. Zo was er een verklaring van een kamergenoot van de werknemer dat de werknemer meer berichten had verstuurd, maar de kantonrechter ging hier niet in mee. 

Overigens heeft het concern weinig voordeel behaald uit de uitspraak. Omdat de onderneming uiteindelijk een groot deel van de uitspraak verloor, moest het bedrijf alsnog onder andere proceskosten betalen van ruim 700 euro.