Het creditcardbedrijf van ABN Amro, International Card Services (ICS), leende klanten jarenlang meer geld dan financieel verstandig was.

Toezichthouder AFM is een onderzoek gestart, bevestigt een woordvoerder van ICS aan NU.nl na een bericht in NRC

Sommige klanten kunnen mogelijk in financiële problemen zijn gekomen, omdat ze moeite hadden met het betalen van de rente. ICS kon juist profiteren van die rente.

Het bedrijf is van plan contact te zoeken met klanten die gedupeerd zijn. Deze klanten worden financieel vergoed, hoewel nog niet duidelijk is in welke vorm.

Toezichthouder AFM is een onderzoek gestart en kijkt naar mogelijke sancties, vertelt directeur Gijs Wildeboer van ICS aan NRC

Doorlopende kredieten

Het concern heeft drie miljoen klanten in Nederland en is daarmee markleider. Klanten van ICS konden doorlopende kredieten afsluiten.

Het limiet van deze kredieten is 2.500 euro, maar klanten mochten van ICS 15 procent meer lenen dan de eigen toegestane norm. Daarmee is mogelijk de wettelijke zorgplicht geschonden.

Belang

Volgens Wildeboer is die 15 procent slechts door een deel van de klanten gebruikt. De directeur vindt dat het bedrijf "de klant te veel centraal heeft gezet, maar zijn belang te weinig".

"Wij willen klanten gewoon helpen. Als je in Japan naar je hotel gaat en je hebt niet helemaal scherp hoeveel je al uitgaf aan je huurauto, is het heel vervelend als je kaart het net niet meer doet", zegt hij in de krant.

Fout

Volgens de directeur duurde de regeling "in elk geval vijf jaar", maar was het geen bewust beleid. Toch erkent hij wel dat ICS een fout heeft gemaakt. "We stonden het toe. Dat was fout."

ICS kwam begin vorig jaar achter de fout door een intern onderzoek na vragen van een klant. Daarna lichtte het bedrijf de AFM in.