Pensioendienstverlener Syntrus Achmea zet het mes in zijn personeelsbestand. Volgens vakbonden verdwijnen de komende twee jaar vijf- tot zeshonderd banen bij de organisatie.

Het onderdeel van verzekeringsmaatschappij Achmea stopt met zijn dienstverlening aan bedrijfstakpensioenfondsen, waardoor werknemers boventallig worden verklaard.

Donderdag werden alle werknemers naar het hoofdkantoor geroepen en ingelicht over de plannen. Volgens De Telegraaf verdwijnen vooral banen op het kantoor in De Meern.

De reorganisatie bij Syntrus verloopt waarschijnlijk gefaseerd, omdat de contracten met de bedrijfstakpensioenfondsen niet allemaal op hetzelfde moment aflopen. Dat betekent dat werknemers niet van het ene op het andere moment op straat zullen staan, maar dat er tijd is om hen te begeleiden naar een andere werkplek.

Ingrijpend

Bestuurder Ike Wiersinga van vakbond CNV spreekt over een "ingrijpende keuze, die veel onrust geeft". "Niet alleen bij de bijna duizend werknemers bij Syntrus, maar ook bij de bedrijfstakpensioenfondsen. Zij moeten straks allemaal op zoek naar een nieuwe pensioenuitvoerder."

Vakbond FNV noemt het "onbegrijpelijk" dat Achmea het zo ver heeft laten komen. "Achmea weet al tijden dat de dienstverlening naar pensioenfondsen niet naar tevredenheid verliep. Door dit te negeren, zijn nu de medewerkers de grootse verliezer", aldus Annelies Bontjer van FNV.

Fondsen

Syntrus verzorgt de pensioenadministratie van meer dan vijftig pensioenfondsen. Dat blijft de pensioendienstverlener in de toekomst nog wel doen voor ondernemingspensioenfondsen. Maar voor bedrijfstakpensioenfondsen ziet Achmea voor zichzelf geen toekomst meer. 

Bij Syntrus Achmea werken in totaal circa zevenhonderd mensen. De organisatie was donderdag niet bereikbaar voor commentaar.