De rente in Groot-Brittannië blijft onveranderd op het historisch lage niveau van 0,25 procent.

Dat heeft de Britse centrale bank donderdag bepaald bij zijn beleidsvergadering.

Ook nam de Bank of England (BoE) geen extra stimuleringsmaatregelen. In augustus kwam de BoE nog met een renteverlaging om de economische gevolgen van de Brexit op te vangen.

Ook werd toen gemeld dat miljarden worden uitgetrokken om de economie te ondersteunen.

Inflatie

Een nieuwe renteverlaging lijkt er de komende tijd niet in te zitten en werd voor dit jaar zelfs uitgesloten. De centrale bank wees daarbij op de toenemende inflatie, die door de sterke daling van het pond sterker oploopt dan verwacht.

De verzwakking van de munt sinds de Britse keuze om de EU te verlaten maakt importgoederen duurder en stuwt daarmee de inflatie.

Grenzen

De inflatie loopt naar verwachting begin volgend jaar op tot boven het door de BoE nagestreefde peil van 2 procent, om daar volgens de huidige prognoses de komende jaren niet meer onder te zakken. De geldontwaarding komt eind 2019 naar verwachting uit op 2,5 procent.

In een toelichting stelde de bank dat er grenzen zijn aan de mate waarin de hoge inflatie kan worden getolereerd. Daardoor hoort ook een renteverhoging de komende tijd weer tot de opties.

Economische groei

De centrale bank paste zijn verwachtingen voor de economische groei donderdag aan. De vooruitzichten voor de korte termijn werden daarbij zonniger, terwijl de prognoses voor de langere termijn juist somberder werden.

De Bank of England rekent voor dit jaar op een groei van 2,2 procent en gaat voor 2017 uit van een afzwakking tot 1,4 procent. Hier werden eerder plussen van respectievelijk 2 en 0,8 procent voorzien. De raming voor 2018 werd teruggeschaald van 1,8 naar 1,5 procent.