Ook Irene Hemelaar en Robert Ensor willen voorzitter van vakbond FNV worden. Daarmee hebben de leden van de bond straks minimaal drie kandidaten om uit te kiezen.

Hemelaar, voormalig Gay Pride-bestuurder, bracht haar kandidatuur zelf naar buiten op Volkskrant.nl. Ze is al geruime tijd actief binnen de vakbeweging, onder meer als trainer van kaderleden. Ensor is onder meer lid van het FNV-ledenparlement.

''Ik ben ruim achttien jaar betrokken bij de FNV en ken de zorgen en de uitdagingen. Ik weet bovendien hoe het is om te werken in loondienst en om als zzp'er economisch zelfstandig te zijn'', aldus Hemelaar.

Het huidige bestuur van FNV droeg onlangs zelf Han Busker voor als kandidaat voor het voorzitterschap. Busker gaf jarenlang leiding aan de Nederlandse Politiebond (NPB) en is momenteel als bestuurslid van FNV belast met de thema's zorg en pensioenen.

De kans is groot dat komende weken meer kandidaten naar buiten treden. De meer dan een miljoen leden van FNV kunnen zich tussen 1 februari en 9 maart uitspreken over de benoeming. Op 10 maart wordt duidelijk wie de opvolger wordt van Ton Heerts, die afgelopen zomer opstapte.