De 123 medewerkers van het C&A-distributiecentrum in Lisse hebben hun directie in een open brief gevraagd om meer loon. Naar eigen zeggen krijgen zij al acht jaar geen structurele loonsverhoging meer. 

"Al acht jaar is geen nieuwe cao afgesloten en krijgen wij als C&A-personeel geen structurele cao-loonsverhoging meer, met uitzondering van 1 procent schaalverhoging in 2010", valt te lezen in de brief. "Het feit dat wij al vele jaren stil staan en alles duurder is geworden, heeft er toe geleid dat wij met z'n allen fors hebben ingeleverd."

In de brief zeggen de medewerkers zich "grote zorgen" te maken over een gepland cao-overleg van de Vereniging Grootwinkelbedrijven Textiel (VGT), later deze maand. Bij die brancheorganisatie zijn ook andere modeketens aangesloten, waaronder Claudia Sträter, WE en Primark.

De C&A-medewerkers willen duidelijkheid over de inzet van hun werkgever tijdens het cao-overleg. In de brief stellen ze daarom een werkoverleg voor, om in aanwezigheid van vakbond FNV te praten over de toekomst. 

De directie van C&A laat in een reactie aan NU.nl weten "uiteraard" in gesprek te gaan met de medewerkers.

Hoger uurloon

De werkgevers binnen branchevereniging VGT willen overstappen op de branche-cao Fashion, Sport & Lifestyle. Daarmee zou een groot deel van de medewerkers ook de komende twee jaar geen loonsverhoging krijgen, stelt vakbond FNV.

Tegen NU.nl zegt C&A dat medewerkers die al vóór 2013 bij de winkelketen werkten, gemiddeld een hoger uurloon hebben dan nieuwere medewerkers. Om dat recht te trekken, worden de loonschalen voor de medewerkers die na 1 september 2013 in dienst zijn getreden per 1 april 2017 verhoogd.

"Sommige toeslagen worden verlaagd, maar iedereen die ze nu ontvangt, wordt gecompenseerd. Concreet betekent dit dus dat veel van deze medewerkers meer loon zullen ontvangen."

Voor de medewerkers die al vóór 1 september 2013 in dienst waren, wordt volgens C&A nog onderhandeld met de vakbonden.