Luchtvaartmaatschappij easyJet en vakbond VNV hebben een akkoord bereikt over een cao voor de Nederlandse piloten van de prijsvechter. Dat meldt easyJet donderdag, zonder op de inhoud van de afspraken in te gaan.

Nederlandse piloten van easyJet legden afgelopen zomer meerdere keren het werk neer in een poging betere arbeidsvoorwaarden af te dwingen.

De nieuwe cao geldt, als de leden van VNV ermee instemmen, met terugwerkende kracht vanaf 1 juli 2016. Het akkoord loopt tot 1 april 2019.

VNV spreekt van een ''zwaarbevochten resultaat''. Belangrijke veranderingen in de cao zijn de verbetering van doorbetaling bij ziekte, meer controle op het werkrooster en een beter pensioen.

"Op alle drie de kernpunten heeft deze cao significante verbeteringen opgeleverd voor de easyJet-vlieger en kunnen we nu met recht spreken van een faire cao", aldus VNV-voorzitter Steven Verhagen.

Mijlpaal

Ook commercieel manager William Vet van easyJet is verheugd dat een akkoord is bereikt. "Dit is een mijlpaal voor de Nederlandse luchtvaart."

Volgens easyJet is het bedrijf nu de enige buitenlandse luchtvaartonderneming die in Nederland haar piloten in dienst heeft op basis van een Nederlands contract, met arbeidsvoorwaarden die zijn overeengekomen met een Nederlandse vakbond.