De Federal Reserve, de koepel van Amerikaanse centrale banken, handhaaft het belangrijkste rentetarief in de Verenigde Staten op het huidige niveau, zoals was verwacht door de financiële markten. 

Mogelijk gaat de Fed in december wel over tot een renteverhoging.

De rente blijft op het zeer lage peil van 0,25 tot 0,5 procent. Kenners hadden al verwacht dat de rente deze maand ongewijzigd zou blijven, mede met het oog op de Amerikaanse presidentsverkiezingen volgende week dinsdag.

De financiële markten achten de kans zeer groot dat volgende maand de Amerikaanse rente wel zal worden opgeschroefd. De Fed verhoogde vorig jaar december voor het eerst in jaren de rente, nadat het tarief sinds eind 2008 op 0 tot 0,25 procent had gestaan.

Verhoging

De centrale bank gaf in een verklaring aan dat er steeds meer aanwijzingen zijn dat de Amerikaanse economie sterk genoeg is om een nieuwe renteverhoging aan te kunnen, maar dat nog even wordt gewacht op wat meer bewijs van verdere vooruitgang. De economie blijft aantrekken en de arbeidsmarkt is solide, aldus de Fed. Ook is er volgens de centrale bank meer optimisme dat de inflatie naar de doelstelling van 2 procent stijgt.

Binnen het beleidsbepalende comité van de Fed waren er twee leden die bij de afgelopen vergadering voor een onmiddellijke renteverhoging hebben gestemd. Ook bij de rentevergadering in september waren zij voorstander van een renteverhoging.

Vorige week vrijdag werd nog gemeld op basis van een eerste schatting dat de Amerikaanse economie in het derde kwartaal met 2,9 procent is gegroeid op jaarbasis. De groei viel daarmee aanzienlijk hoger uit dan in het tweede kwartaal. In die periode groeide 's werelds grootste economie met 1,4 procent.