Het aandeel niet-onderwijsvolgende jongeren zonder startkwalificatie dat geen werk heeft, stijgt.

In 2008 had ruim 70 procent van deze jongeren een baan, inmiddels blijft dit aandeel steken op minder dan 60 procent, maakt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag bekend.

Ook jongeren die wel over een startkwalificatie beschikken, zitten nu vaker zonder baan dan voor de economische crisis. Sinds 2014 doen zij het wel weer wat beter op de arbeidsmarkt.

Mensen hebben een startkwalificatie als zij minstens een opleiding op mbo-niveau-2, de havo of het vwo hebben afgerond.

Jonge vrouwen zonder startkwalificatie hadden in 2015 minder vaak werk dan jonge mannen. Van de vrouwen had 56 procent een baan, van de mannen 63 procent. Voor de jonge vrouwen geldt dat zij minder vaak recent op zoek waren geweest naar werk of niet direct beschikbaar zijn. Voor een op de tien vrouwen waren zorgtaken hiervoor de belangrijkste reden.

Jongeren zonder startkwalificatie hebben een relatief laag inkomen. Het doorsnee inkomen voor een jonge vrouw binnen die categorie bedroeg 13.000 euro in 2014. Met een startkwalificatie lag dit op 24.000 euro. Voor de jonge mannen kwam het inkomen uit op respectievelijk 22.000 euro en 30.000 euro.