VOORBURG - Nog nooit zijn in de eerste negen maanden van een jaar zoveel bedrijven over de kop gegaan als dit jaar. Er zijn ruim 6900 faillissementen uitgesproken, 8 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag bekendgemaakt.

In de landbouw en horeca gingen veel ondernemingen failliet. De stijging van het aantal faillissementen bedroeg daar respectievelijk 48 en 26 procent. In de bouwnijverheid en industrie gingen daarentegen minder bedrijven over de kop.

Vooral eenmanszaken konden het de eerste negen maanden niet bolwerken. Kleine ondernemers, zoals slagers of bakkers, konden niet opboksen tegen de concurrentie van bijvoorbeeld grote supermarkten. Daar komt bij dat deze bedrijven de afgelopen jaren moeilijke tijden hebben doorgemaakt. Die hebben ze volgens een CBS-zegsman nog overleefd, maar dit jaar zijn ze toch failliet gegaan.

Particulieren

Opvallend is verder de stijging van het aantal particulieren dat faillissement moest aanvragen (18 procent). Persoonlijke omstandigheden, zoals een echtscheiding of ontslag, lagen vaak daaraan ten grondslag, aldus het CBS.

Tussen provincies bestaan grote verschillen in het aantal faillissementen. In Noord-Brabant was de stijging met 28 procent het grootst. In Zeeland gingen juist minder ondernemingen failliet.