Constructiebedrijf Heerema schrapt een groot deel van de banen in Nederland. Het gaat om 349 van de in totaal 512 vaste banen.

Het gaat om banen bij de werven in Zwijndrecht en Vlissingen en het hoofdkantoor. Ook verdwijnen 100 van de ongeveer 260 arbeidsplaatsen in het Verenigd Koninkrijk en Polen, meldt het bedrijf woensdag.

De werknemers zijn woensdag ingelicht. De reorganisatie zal in april 2018 worden afgerond. Er is nog een aantal lopende projecten dat eerst afgerond moet worden.

Heerema maakt staalconstructies voor de offshore-industrie. De onderneming zegt last te hebben van de malaise in de olie- en gasindustrie. Heerema sluit gedwongen ontslagen niet uit.

HFG hoopt met de reorganisatie in afgeslankte vorm verder te kunnen gaan op alle locaties in Nederland, het Verenigd Koninkrijk en Polen. De verschillende scheepswerven hebben ieder hun eigen specialisatie. Het bedrijf rekent erop dat de markt op termijn weer aantrekt.

Triest

"Dit is een triest bericht voor de medewerkers in Zwijndrecht en Vlissingen. De laatste tijd gaan heel veel banen verloren in de scheepsbouw- en offshoresector", stelt Marry van der Stel van FNV Metaal.

"Dit komt keihard aan, dit raakt alle werven en alle afdelingen", reageert onderhandelaar Piet Verburg van CNV Vakmensen.

Draconish

"Een draconische maatregel en het zoveelste signaal dat het flink mis is in de offshore-industrie", stelt Verburg.

"Op dit moment hebben deze bedrijven het moeilijk, maar ze grijpen dat aan om de positie van Nederlandse werknemers uit te hollen en de werkgelegenheid uit Nederland weg te halen", meent Van der Stel.

Zorgen

De offshore-industrie heeft onder meer last van de lage olieprijzen. Eerder werden bij andere bedrijven in de sector ook reorganisaties aangekondigd.

Scheepswerf Keppel Verolme maakte eerder bekend 100 van de 350 arbeidsplaatsen te schrappen. Royal IHC schrapt opnieuw honderden banen vanwege moeilijke marktomstandigheden.

"En nu komt daar Heerema bij. Het gaat om grote aantallen banen in dezelfde sector, en allemaal in dezelfde regio. Daar maak ik me zorgen over, want het zal naar verwachting zeker vier tot vijf jaar duren voor de markt weer aantrekt", aldus Verburg.

CNV zal later deze maand met Heerema overleggen over een sociaal plan.