Blokker maakt met zijn partytent, die ook bij zusterbedrijf Leen Bakker verkrijgbaar is, inbreuk op het modelrecht van zijn Chinese concurrent Zhejiang Zhengte. Binnen 24 uur moet het product uit de handel worden genomen. 

Dat laat de rechtbank Den Haag woensdag weten in de uitspraak in een kort geding tussen Blokker Holding en het Chinese bedrijf. 

Leen Bakker en Blokker moeten binnen 24 uur na de uitspraak "ieder commercieel gebruik" van de Le Sud partytent staken in alle landen van de Europese Unie. Als ze dat niet doen, kunnen ze een dwangsom opgelegd krijgen van 10.000 euro per dag, met een maximum van 200.000 euro.  

Het ontwerp van de vlindervormige partytent van de Nederlandse detailhandelsketen zou volgens het Chinese bedrijf Zhejiang Zhengte te veel lijken op zijn eigen partytent. Daarop stapte Zhejiang Zhengte naar de rechter.

Eigen karakter

"Het model is naar voorlopig oordeel geldig omdat het nieuw was en een eigen karakter had op de datum van aanvraag. De partytent van Leen Bakker en Blokker wekt dezelfde algemene indruk en maakt daarom inbreuk op het modelrecht", aldus de uitspraak.

De voorzieningenrechter verwerpt het verweer van Leen Bakker dat het model van Zhejiang Zhengte niet nieuw zou zijn ten opzichte van het vormgevingserfgoed. 

Zhengte is een onderneming die is gevestigd in de stad Linhai in de provincie Zhejiang. Het bedrijf maakt tuinartikelen die aan dealers over de hele wereld geleverd worden. 

Schikking

De rechter had Blokker Holding en Zhejiang Zhengte eerder gevraagd een schikking te treffen, maar de partijen werden het niet eens.

Blokker laat in een reactie weten de uitspraak van de rechter te respecteren. "De verkoop van de tent was al stopgezet hangende de uitspraak van de rechter", aldus de onderneming. 

"Wij zien dit als een kwestie tussen twee Chinese leveranciers. De leverancier die ons de tent heeft geleverd en de leverancier die in het gelijk is gesteld."