Het cabinepersoneel van KLM gaat de bestaande werkonderbrekingen opnieuw opvoeren. Vanaf donderdag is het de bedoeling dat vakbondsleden het werk dertig minuten neerleggen. 

De werkonderbrekingen beginnen volgens vakbond VNC direct na de briefing van de vluchten en vinden plaats op vluchten tussen 5.00 uur en 23.00 uur. De vakbond heeft hierover een brief gestuurd naar KLM en zal de aangekondigde acties woensdag bespreken met de luchtvaartmaatschappij. 

Eerder hadden de vakbonden de werkonderbrekingen al steeds opgevoerd. In de afgelopen dagen was er sprake van werkonderbrekingen van twintig minuten. 

De luchtvaartmaatschappij en vakbonden VNC en FNV liggen overhoop over een besluit om met ingang van eind oktober minder cabinepersoneel in te zetten op sommige lange vluchten.

Productiviteit

De maatregel is volgens KLM noodzakelijk om de eigen doelstellingen voor verbetering van de productiviteit te halen. De vakbond wil dat KLM deze kostenbesparende maatregel intrekt, maar KLM weigert dat. 

KLM is niet van plan de bezetting aan boord van de betreffende vliegtuigen weer uit te breiden zonder een akkoord over een andere oplossing die de productiviteit van het cabinepersoneel verhoogt, aldus de woordvoerder.

Volgens de vakbond zijn de eerste ervaringen met het cabinelid minder namelijk negatief. Een belangrijke reden voor de vakbond om de acties door te zetten.

Besprekingen

Een woordvoerder van KLM noemde het dinsdagavond "teleurstellend" dat de bonden de acties verder opvoeren. "We hebben herhaaldelijk aangegeven dat deze maatregel ook niet onze voorkeur heeft en zijn al maanden bezig de bonden aan tafel te krijgen om te praten over andere maatregelen. Maar zij weigeren aan te schuiven."

De vakbonden stellen echter dat KLM weigert om stappen te zetten in gesprekken.