De bonus die de 65-jarige Amerikaanse topman Rick Clemmer van de Eindhovense chipproducent NXP krijgt is volgens minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem een "idioot hoog bedrag" en "buitenproportioneel".

Dat zei hij dinsdag in zijn wekelijkse gesprek met RTL Z.

Clemmer kan 428 miljoen dollar (bijna 388 miljoen euro) opstrijken door de voorgenomen overname van zijn bedrijf door het Amerikaanse Qualcomm.

"Het staat in geen verhouding tot wat de betrokkene heeft gedaan voor het bedrijf. Ongetwijfeld heeft hij een positieve bijdrage geleverd, maar hij is niet de uitvinder van de chipmachines", aldus de bewindsman.

Aandelenpakketten

Het bedrag komt Clemmer toe als hij zijn aandelenpakketten en toegekende optierechten verzilvert als de transactie is voltooid.

Volgens Dijsselbloem kan hij er niks tegen ondernemen omdat het Eindhovense bedrijf genoteerd is aan de beurs in New York. Hij gaat wel kijken of de wet kan worden aangepast zodat dit in de toekomst wel mogelijk is. Daarover komt aan het eind van het jaar meer duidelijkheid.

Qualcomm telt 47 miljard dollar (43 miljard euro) neer voor NXP. Het Eindhovense bedrijf is een voormalig onderdeel van Philips. De onderneming werd in 2006 verzelfstandigd. NXP is sinds 2010 genoteerd aan de Nasdaq in New York. 

NXP is één van de grootste leveranciers van chips aan de auto-industrie. Ook is het bedrijf marktleider in chipkaarten voor het openbaar vervoer en toegangspasjes.

Qualcomm maakt chips voor meerdere apparaten, waaronder smartphones.