Vakbond FNV en uitkeringsinstantie UWV hebben een akkoord gesloten over de cao voor medewerkers van het UWV.

Het betreft de cao van ruim negentienduizend werknemers, meldt FNV dinsdag. De lonen worden tot en met december 2018 met 5,5 procent verhoogd.

Een andere voor FNV belangrijke uitkomst is dat er meer "echte banen" worden gecreëerd. 350 werknemers met een tijdelijk contract, uitzendcontract of extern ingehuurde krachten, krijgen een vaste baan.

"Goed nieuws voor veel jonge werknemers bij het UWV, die vaak al jarenlang via een uitzendconstructie of tijdelijk contract werken", laat onderhandelaar Debbie Ritsma namens CNV Vakmensen weten.

"Er zijn uitzendkrachten die inmiddels meer dan zeven jaar bij het UWV werken. Ik denk dan: dat is gewoon een vaste plek, geef die mensen dan ook een vast contract, met meer zekerheid, pensioenopbouw en mogelijkheden voor scholing."

Daarnaast komen tweehonderd extra participatiebanen beschikbaar voor medewerkers met een beperking. De partijen gingen er verder mee akkoord dat het aandeel flexibele medewerkers maximaal 20 procent van de totale bezetting mag zijn. Bovendien wordt deze schil alleen nog ingezet bij ziekte of bij piekbelasting.