De Britse premier Theresa May steunt centralebankpresident Mark Carney als die besluit zijn huidige termijn bij de Bank of England tot 2021 vol te maken. Dat zei een woordvoerster van May maandag.

Carney staat de laatste tijd onder zware druk van het pro-Brexitkamp om zijn functie bij de Bank of England neer te leggen.

De Canadees waarschuwde in de aanloop naar het Britse EU-referendum voor de zware economische gevolgen van een vertrek uit de EU. Volgens zijn tegenstanders maakte hij zich daarbij schuldig aan politieke uitspraken, terwijl hij als centralebankpresident onpartijdig zou moeten zijn.

Britse media meldden afgelopen weekeinde dat Carney mogelijk donderdag, bij de bekendmaking van het rentebesluit van de Bank of England, zou aankondigen dat hij al in 2018 vertrekt.

Volledige termijn 

Zakenkrant Financial Times stelde op basis van personen uit de directe omgeving van Carney echter dat hij zijn volledige termijn wil uitdienen. Hij zou de Britse economie door de onrust van het brexit-proces willen helpen en zou daarbij de onafhankelijkheid van de Bank of England willen waarborgen.

Volgens de woordvoerster vindt May Carney ''absoluut'' de juiste man voor de functie. ''De premier is duidelijk in haar steun voor de president en al het werk dat hij doet voor dit land.''

Bij zijn aantreden in 2012 tekende Carney in eerste instantie voor vijf jaar. Hij liet daarbij de optie dat hij de volledige normale termijn van acht jaar zou volmaken wel open. In de aanloop naar het brexit-referendum hoopte toenmalig minister van Financiën George Osborne de Canadees te hebben overtuigd om toch tot 2021 aan te blijven.