Han Busker voorgedragen als nieuwe voorzitter vakbond FNV

Het algemeen bestuur van vakbond FNV draagt Han Busker voor als kandidaat voor het voorzitterschap.

Dat maakt de FNV maandag bekend.

Busker (1960) is op dit moment lid van het FNV-bestuur en verantwoordelijk voor onder meer de portefeuilles zorg en pensioenen. Voorheen was hij voorzitter van de Nationale Politiebond.

Busker zegt bij de politie te hebben ervaren hoeveel hij voor elkaar kon krijgen door samen in actie te komen. "Ik heb daarbij ook gemerkt dat je pas echt een vuist kunt maken, als je eerst serieus met je achterban gaat praten. Die ervaring wil ik graag inbrengen in de FNV-strijd voor echte banen en een eerlijke samenleving", stelt Busker.

"Een sterke vakbond is niet alleen goed voor de leden, maar ook voor de hele samenleving. Want anders krijg je doorgeslagen marktwerking en draait het alleen om de centen in plaats van om mensen."

Algemeen secretaris van het bestuur Leo Hartveld noemt Busker een krachtige kandidaat. "We kennen hem als een teamspeler met een scherpe visie en grote betrokkenheid, en vinden hem allemaal de meest geschikte kandidaat", meent Hartveld.

Politie

Toen Busker 26 jaar was, begon hij met werken bij de gemeentepolitie Amsterdam. Daarna was hij actief op Schiphol. Op zijn 32e werd hij actief bij de Marechausseevereniging Marver. Hij is acht jaar lang voorzitter geweest van deze vereniging.

In de afgelopen acht jaar was Busker voorzitter van de Nationale Politiebond. Sinds 2012 zat hij ook in het algemeen bestuur van de FNV. In 2016 werd hij lid van het dagelijks bestuur.

Kandidatenlijst

Netwerken, sectorraden, aangesloten bonden en het algemeen bestuur kunnen kandidaten voordragen. FNV-leden die zelf voorzitter willen worden, moeten dit uiterlijk 2 november laten weten. De definitieve kandidatenlijst voor het voorzitterschap wordt uiterlijk begin december bekendgemaakt.

De ruim een miljoen leden van de vakbond zullen zich tussen 1 februari en 9 maart via een referendum uitspreken over het nieuwe bestuur, een nieuwe voorzitter en een nieuw ledenparlement. De uitslag van de verkiezingen wordt op vrijdag 10 maart bekendgemaakt.

De vorige voorzitter Ton Heerts legde afgelopen zomer zijn functie neer. Sindsdien wordt de vakbond geleid door vicevoorzitters Ruud Kuin, Catelene Passchier en Gijs van Dijk.

Lees meer over:
FNV
Tip de redactie