Oud-voorzitter van de Europese Commissie José Manuel Barroso heeft met zijn nieuwe baan bij de Amerikaanse bank Goldman Sachs de ethische regels voor oud-EU-commissarissen niet geschonden.

Dat is de conclusie van het ethische comité van de Europese Commissie. Het onderzoek naar voormalig commissaris Neelie Kroes loopt nog.

Barroso kwam deze zomer in opspraak, omdat Goldman Sachs wordt door critici gezien als een van de veroorzakers van de financiële crisis. Bovendien leek zijn relatie met de bank al tijdens zijn termijn in Brussel innig. Kroes wordt onderzocht, omdat zij een bestuursfunctie op de Bahama's heeft verzwegen toen zij Eurocommissaris werd.

Inmiddels is Brussel opgeschrikt door een volgend schandaal, nu in de huidige commissie. Het Duitse lid Günther Oettinger is gefilmd op een bijeenkomst waar hij Chinezen "spleetogen" noemt en beledigende opmerkingen over hun haardracht maakt

Oettinger

Vorige week haalde Oettinger zich al de woede op de hals van de (socialistische) Waalse premier Paul Magnette. "Wallonië is een micro-regio die bestuurd wordt door communisten die de EU blokkeren", schamperde Oettinger op een galadiner voor Duitse werkgevers.

Op dat moment liep de geplande ondertekening van het vrijhandelsakkoord van de EU met Canada gevaar, omdat Magnette ineens allerlei aanvullende eisen stelde.

Een woordvoerder van de commissie liet maandag doorschemeren dat er geen disciplinaire stappen tegen de Duitser worden overwogen. "We hebben hier geen FBI", zei hij.