TOKIO - Toyota Motor, 's werelds op een na grootste autofabrikant, heeft in de eerste zes maanden van zijn gebroken boekjaar 11 procent meer winst gemaakt. Het nettoresultaat kwam uit op 584 miljard yen (4,6 miljard euro). Dat was boven de verwachting van analisten.

Vooral de Toyota Camry sedan en de nieuwe luxe sportauto Lexus RX330 verkochten goed. Toyota's omzet groeide ten opzichte van de eerste zes maanden van vorig jaar van 8,22 biljard yen tot 9,02 biljard yen (71,34 miljard euro).

Toyota geeft geen verwachting van wat het dit boekjaar, dat afloopt in maart 2005, in totaal denkt om te zetten of te verdienen.

Het bedrijf is vooral aan het uitbreiden in de Verenigde Staten, Oost-Europa en Azië. Topman Fujio Cho wil dat Toyota volgend jaar General Motors is gepasseerd als grootste autoproducent.

De koers van Toyota is dit jaar met 13 procent gestegen. Zijn marktwaarde is volgens een door het financiële persbureau Bloomberg geciteerde analist gelijk aan die van General Motors, Ford, DaimlerChrysler, Volkswagen en PSA Peugeot Citroën samen.