Zaterdag 1 oktober 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

'Nissan had plannen om fabriek in Verenigd Koninkrijk te sluiten'

Autofabrikant Nissan was naar aanleiding van de aanstaande Brexit van plan om zijn fabriek in het Britse Sunderland te sluiten.
Door NU.nl

Het Japanse autobedrijf had de Britse overheid daarvoor gewaarschuwd, meldt persbureau Bloomberg zaterdag op basis van bronnen. 

Donderdag maakte Nissan bekend dat een serie nieuwe auto's zal worden geproduceerd in zijn fabriek in het Verenigd Koninkrijk. Dankzij die beslissing blijven zevenduizend banen in het land behouden en worden mogelijk zelfs nieuwe arbeidsplaatsen gecreëerd. 

De autofabrikant had de Britse overheid gezegd dat de fabriek in Sunderland hoogstwaarschijnlijk zou worden gesloten, als de nieuwe automodellen er niet zouden worden geproduceerd. De regering van premier Theresa May besloot daarop actie te ondernemen om Nissan binnenboord te houden. 

Garanties

Eerder deze week gingen al geruchten dat de Britse overheid garanties had gedaan om grote nadelen voor Nissan als gevolg van de Brexit te voorkomen. 

Sinds de Britten eind juni stemden voor een vertrek uit de Europese Unie, moet de Britse regering alle zeilen bij zetten om te voorkomen dat internationale bedrijven en banken hun kantoren verplaatsen naar elders in de EU.

Als het Verenigd Koninkrijk straks geen EU-lid meer is, moeten bedrijven waarschijnlijk allerlei extra heffingen gaan betalen. Tot nu toe is nog onduidelijk wat dat precies betekent, omdat de EU en het Verenigd Koninkrijk nog niet uit zijn onderhandeld over de voorwaarden van de Brexit.


Lees meer over:

NissanBrexit

Aanbevolen artikelen