UTRECHT - Arboned gaat een reorganisatie doorvoeren waarbij 265 van de 1500 arbeidsplaatsen komen te vervallen. De arbodienst is het overleg daarover met de vakorganisaties en de ondernemingsraad inmiddels gestart. Dat heeft Arboned zondag laten weten.

Voor de betrokken medewerkers heeft de arbodienst een mobiliteitscentrum ingericht, die "bemiddeling van werk naar werk" als uitgangspunt heeft. Gedwongen ontslagen kunnen wat de vakbond Abvakabo betreft niet aan de orde zijn. "We zijn op dit moment nog in gesprek over hoe medewerkers naar andere werkplekken begeleid kunnen worden", aldus een woordvoerder.

De medewerkers van de arbodienst hebben donderdag de herstructureringsmaatregelen te horen gekregen. Volgens de woordvoerder van Abvakabo volgen binnenkort onderhandelingen over een sociaal plan. De vakbond wil eerst van Arboned weten waarom er banen moeten verdwijnen. "In het sociaal plan moet komen te staan hoe medewerkers op een goede manier begeleid worden naar ander werk, omgeschoold worden en de garantie krijgen dat zij niet ontslagen worden", aldus de woordvoerder.

Volgens Arboned maakt de reorganisatie deel uit van een programma waarmee het bedrijf zich klaarmaakt voor de vrijmaking van de arbomarkt. De arbodienst wil zich ontwikkelen van "een typisch verzuimbedrijf tot allround dienstverlener op het hele terrein van werk en gezondheid." In het kader daarvan lanceert hij binnenkort onder meer een keten van keuringscentra en een adviesbureau voor het midden- en kleinbedrijf.

Het bedrijf geeft aan dat de arbomarkt over de afgelopen tien jaar ingrijpend is veranderd. Steeds meer bedrijven voeren een eigen verzuimbeleid en stellen dus gedifferentieerde vragen aan arbodienstverleners. "Deze ontwikkeling stelt andere eisen aan ons