Topman Rick Clemmer van de Eindhovense chipmaker NXP krijgt 428 miljoen dollar na de overname door het Amerikaanse Qualcomm, die donderdag aangekondigd is.

Dat blijkt vrijdag uit berekeningen van het Financieele Dagblad (FD). Omgerekend is dat ruim 391 miljoen euro. De Amerikaan Clemmer kan na afronding van de overname zijn aandelen en toegekende optierechten verzilveren.

Volgens de krant is dat het grootste bedrag dat ooit door een bestuursvoorzitter van een Nederlands bedrijf kon worden verzilverd bij een overname.

In 2007 ontving Jan Bennink 63 miljoen euro na de verkoop van babyvoedingsbedrijf Numico aan het Franse Danone. Daarbovenop kwam nog een vertrekbonus van 4,4 miljoen euro.

Qualcomm telt 47 miljard dollar (43 miljard euro) neer voor NXP. Het Eindhovense bedrijf is een voormalig onderdeel van Philips. Het is één van de grootste leveranciers van chips aan de auto-industrie. Ook is NXP marktleider in chipkaarten voor het openbaar vervoer en toegangspasjes.

Qualcomm maakt chips voor meerdere apparaten, waaronder smartphones.

FNV laat in een reactie weten dat dit geld deels ten goede moet komen aan de medewerkers van NXP, omdat zij stevig de schouders eronder hebben gezet om het bedrijf daar te brengen waar het nu is. "Dat zo’n exorbitant bedrag nu in de zak van de topman terugvloeit, is aan hen niet uit te leggen", aldus de bond.