Pakketbezorger UPS heeft veertien vliegtuigen van het type Boeing 747-8 besteld bij de Amerikaanse vliegtuigmaker, zo werd donderdag bekend.

Met de deal is volgens de catalogus een bedrag van 5,3 miljard dollar gemoeid. Daarmee blijft de karakteristieke Jumbo-Jet voorlopig in de lucht.

Bij de aanschaf van vliegtuigen worden over het algemeen wel fikse kortingen bedongen. De nieuwe toestellen worden met ingang van volgend jaar geleverd. Daarnaast heeft UPS een optie voor nog eens veertien 747-vliegtuigen genomen.

In de luchtvaartsector werd lange tijd gespeculeerd over het einde van de 747, omdat grote orders voor het toestel uitbleven. Per jaar rolden er nog maar zes vliegtuigen van het type van de band.

De laatste grote order dateert van 2007. Dit jaar stond de teller tot dusver op drie.

Herstel

De Boeing 747 wordt vrijwel alleen nog maar als vrachtvliegtuig ingezet. Passagiersvliegtuigen van het type zijn er nog wel, maar dat aantal neemt gestaag af.

Boeing heeft overigens goede hoop dat het herstel in de luchtvrachtsector doorzet. In de komende twintig jaar verwacht Boeing een jaarlijkse toename van luchtvrachtverkeer van meer dan 4 procent.

Vooral het online winkelen door consumenten is een belangrijke drijver achter de groei, meent Boeing. Ook de Chinese markt voor spoedleveringen zal sterk groeien.

Om te voldoen aan de marktvraag van 2035 zijn er volgens de Amerikanen 930 nieuwe en 1.440 aangepaste vrachtvliegtuigen nodig.