
België alsnog akkoord met vrijhandelsverdrag EU en Canada
De Waalse premier Paul Magnette en andere Belgische regionale leiders gaan na dagen van koppig verzet overstag. Michel spreekt van ''goed nieuws voor België en een belangrijke stap voor de EU en Canada''.
Aan de kritiekpunten van de Walen wordt tegemoetgekomen in een aan het verdrag gehechte verklaring. Zij wilden meer garanties over de arbitragerechtbanken die over conflicten rond investeringen moeten oordelen en over de import van landbouwproducten.
Magnette, maar ook de Vlaamse premier Geert Bourgeois toonden zich tevreden. Ook EU-commissaris Cecilia Malmström was blij dat er ''eindelijk witte rook'' is.
In de ochtend was nog besloten dat de op donderdag geplande top tussen de EU en Canada in Brussel, waar het verdrag zou moeten worden ondertekend, niet doorgaat. Die top is tot nader order uitgesteld.
Ondertekening
De ambassadeurs van de 27 andere EU-lidstaten gaan zich nu over de teksten buigen. Daarna hebben het Belgische federale parlement en de parlementen van de deelstaten tot vrijdag middernacht de tijd om het goed te keuren, aldus Michel.
Daarna is de weg vrij voor ondertekening door de EU en Canada. Michel denkt dat dat volgende week kan gebeuren. EU-president Donald Tusk liet weten pas contact met de Canadese premier Justin Trudeau op te nemen als alle procedures zijn afgerond.
De Canadese minister van Buitenlandse Zaken Stephane Dion is voorzichtig optimistisch dat het handelsakkoord uiteindelijk toch gesloten zal worden. ''We hopen dat de Europeanen er onderling uit zijn, want Canada is klaar om te tekenen'', aldus Dion. ''Als dit nieuws werkelijkheid wordt, is het uitstekend nieuws.''
Dwarsliggen
Woensdagavond werd rond 23:00 uur duidelijk dat de Belgen nog geen toestemming hadden verleend voor het ondertekenen van het verdrag. Wallonië lag dwars; de Walen weigerden CETA te ondertekenen omdat ze vreesden dat het verdrag te veel negatieve gevolgen heeft voor mens en milieu.
"Canada is klaar om het verdrag te tekenen zodra Europa dat is", zei een woordvoerder van de Canadese handelsminister Chrystia Freeland woensdag al tegen nieuwszender Global News.
Impuls
Na de ondertekening moet het Europees Parlement het verdrag ratificeren, waarna het voorlopig in werking kan treden. De importtarieven verdwijnen dan bijna volledig, waardoor de handel een forse impuls kan krijgen.
Volgens de Nederlandse export- en transportsector kan het verdrag Nederland tot 1,2 miljard euro aan extra inkomsten opleveren.
Voor volledige inwerkingtreding moeten alle nationale en regionale parlementen CETA ratificeren. Pas daarna wordt bijvoorbeeld het arbitragesysteem ICS van kracht.
