Er is woensdagavond geen akkoord bereikt over het Europees-Canadese vrijhandelsverdrag CETA. De Belgen kwamen er onderling niet uit en staakten de gesprekken rond 23.00 uur. Donderdagochtend gaat het overleg verder vanaf 10.00 uur.

Woensdag werd vrijwel de gehele dag overleg gepleegd over het verdrag in een poging om de zorgen van met name Wallonië weg te nemen. Het gaat om zorgen over milieustandaarden en bescherming van publieke diensten.

Ook willen de Franse Belgen "absoluut geen arbitragemechanisme". Met zo'n mechnisme kunnen bedrijven claims indienen tegen staten zonder directe inmenging van de reguliere rechtsgang.

Vicepremier Didier Reynders stelde dat er nu "stabiele teksten" zijn, schrijft DeTijd. "We willen de gesprekken met de andere Europese partners nu verderzetten. België moet stilaan tonen dat het een standpunt kan innemen."

Wel waren er nog "technische correcties" nodig om juridische onzekerheden weg te werken, aldus de premiers van de Waalse regering en de Franse gemeenschap, Paul Magnette en Rudy Demotte, donderdagavond.

De gehele teksten kunnen pas doorgestuurd worden naar andere Europese landen zodra er een akkoord binnen België is bereikt. 

De Canadese minister-president Justin Trudeau vliegt woensdagnacht in ieder geval niet naar Brussel. Dat zegt een woordvoerder van de Canadese premier. Trudeau zou CETA met de EU moeten ondertekenen, maar de onderhandelingen zijn donderdag nog niet klaar. ''Canada is klaar om te tekenen, wanneer Europa klaar is."

Vertrouwen

Er wordt al dagen gesproken tussen de partijen over een akkoord. Maandag liet de Europese president Donald Tusk nog weten vertrouwen te hebben in een oplossing. Ook de Nederlandse minister Lilianne Ploumen was positief. "Nederland blijft zich inzetten voor handelsverdragen. Dat is belangrijk voor de werkgelegenheid. Een derde van de banen in Nederland, 2,2 miljoen, is afhankelijk van de internationale handel."