Burgemeester Ahmed Aboutaleb wil dat de kolencentrales in Rotterdam binnen acht jaar worden gesloten. Dat voornemen sprak hij woensdag uit op de klimaattop in zijn stad.

Zijn woordvoerder bevestigt dat Aboutaleb deze oproep doet aan het nieuwe kabinet.

De burgemeester van de tweede stad van Nederland scherpt hiermee de ambitie van zijn eigen partij, de PvdA, aan. De fractie in de Tweede Kamer riep het kabinet eind vorige jaar op alle centrales binnen tien jaar te sluiten. De VVD is hier geen voorstander van vanwege de kosten die hier aan verbonden zijn.

"Het roer moet om, naar een groene toekomst", licht Aboutaleb zijn voorstel woensdag toe in een column in dagblad Metro. "We doen al veel in Rotterdam. In ons winderige havengebied zie je steeds meer windturbines. We experimenteren met drijvende zonnepanelen bij de Maasvlakte. Maar vandaag zetten we met z’n allen nóg grotere stappen richting zo’n groene toekomst."

Milieudoelen

Op de Nationale Klimaattop die woensdag in Rotterdam plaatsvindt, denken politiek en bedrijfsleven na hoe de milieudoelen van het akkoord van Parijs concreet kunnen worden vormgegeven.

Kolencentrales zijn niet alleen verantwoordelijk voor de uitstoot van CO2 waardoor de aarde opwarmt, maar ook voor fijnstof, stikstof en kwik.

Nieuwe centrales

Minister Henk Kamp van Economische Zaken stelde in september geen nieuwe kolencentrales te willen sluiten. Wel zou het kabinet overwegen twee oude centrales uit de jaren negentig buiten gebruik te nemen. Daarnaast heeft Nederland nog drie nieuwe kolencentrales, waarvan er twee in Rotterdam staan.

De rechter besloot vorige jaar in een zaak die was aangespannen door milieuorganisatie Urgenda dat Nederland meer moet doen om de uitstoot van broeikasgassen terug te dringen. De Nederlandse staat moet de uitstoot van CO2 voor 2020 met 25 procent verminderen.

Wetenschappers

De Tweede Kamer wil volgens een motie die een jaar geleden werd aangenomen dat op termijn alle kolencentrales worden gesloten. Nu wordt nog een kwart van de Nederlandse elektriciteit opgewekt met steenkool.

Volgens Greenpeace en tientallen gerenommeerde wetenschappers kan Nederland de doelen die de rechter heeft opgelegd niet halen zonder alle kolencentrales te sluiten. Europa heeft als gemeenschappelijk doel 40 procent minder CO2-uitstoot in 2030 ten opzichte van 1990.