Vakbonden VNC en FNV hebben het cabinepersoneel van KLM opgeroepen donderdag en vrijdag werkonderbrekingen te houden van tien minuten voorafgaand aan elke vlucht.

Voor VNC, de grootste vakbond, is het voor het eerst in de zeventigjarige historie van de vakbond dat er wordt overgegaan tot werkonderbrekingen. 

"Wij zijn altijd met KLM in overleg tot oplossingen gekomen", zegt Annette Groeneveld, voorzitter bij VNC. "Maar KLM vaart een andere koers." Volgens Groeneveld stelt KLM zich te strak op. De luchtvaartmaatschappij zou niet onderhandelen, maar dicteren. 

Voor hoeveel overlast de werkonderbrekingen voor de reizigers gaan zorgen, is moeilijk te zeggen, legt ze uit. Ze verwacht wel vertragingen, maar die kunnen ook worden weggewerkt als alles meevalt. "Het is met name een signaal naar KLM."

FNV-bestuurder Zakaria Boufangacha benadrukt dat de acties ook niet bedoeld zijn om passagiers te benadelen. Mogelijk moet er iets langer gewacht worden bij de gate. "Maar het kan zeker meevallen. Vooral voor KLM is het heel vervelend."

Uitzonderlijke situatie 

Ongeveer 80 tot 90 procent van de leden van VNC is bereid om actie te voeren, maar "uiteindelijk moet op de dag zelf blijken of ze dat gaan doen". 

Ze benadrukt ook dat het een uitzonderlijke situatie is dat VNC overgaat tot werkonderbrekingen. "Ik neem aan dat KLM zich dat ook realiseert."

Afgelopen maandag voerde FNV Cabine nog een werkonderbreking van tien minuten. Volgens de vakbond werd er "massaal" gehoor aan gegeven. Van de zevenhonderd collega’s die zich op Schiphol moesten melden, schreven 360 zich in als actievoerder. KLM gaf toen aan weinig te merken van de acties.

Boufangacha stelt dat maandag al veel leden van VNC het werk kort neerlegden. "We hebben niet het idee dat het nu nog veel groter zal zijn. Misschien dat een groter percentage van het personeel mee zal doen."