De Duitse luchtvaartvakbond UFO heeft het cabinepersoneel van Eurowings en Germanwings opgeroepen donderdag de hele dag het werk neer te leggen.

Gesprekken over nieuwe cao's bij de budgetdochters van Lufthansa zijn mislukt, liet de vakorganisatie woensdag weten.

Eurowings is van oorsprong een regionale dochtermaatschappij van Lufthansa. Het moederbedrijf is bezig er een volwaardige prijsvechter van te maken.

Die moet in heel Europa de concurrentie aangaan met bijvoorbeeld Ryanair en easyJet. Germanwings maakt deel uit van die plannen en is als zelfstandig merk komen te vervallen. Het voert vluchten uit onder de vlag van Eurowings.

Of de groeiplannen van Eurowings kans van slagen hebben, is grotendeels afhankelijk van een goede kostenbeheersing. Onderhandelingen met de vakbonden daarover verlopen echter al een paar jaar zeer moeizaam.

UFO had aangeboden het conflict aan een bemiddelaar voor te leggen om acties te voorkomen, maar daarop heeft Eurowings volgens de vakbond niet tijdig gereageerd. Het bedrijf zelf noemt de stakingsoproep ''onbegrijpelijk'', aangezien het naar eigen zeggen "dag en nacht" bereid is verder te praten.