MOSKOU - Rusland gaat zijn zelfopgelegde beperkingen op de export van olie opheffen. Volgens premier Kasjanov is de export binnen twee maanden weer op het niveau van waar het was voor de restricties.

Die waren begin dit jaar ingegaan onder druk van de OPEC. De Organisatie van Olie-Exporterende Landen had Rusland, dat geen deel uitmaakt van dit kartel, overgehaald zijn productie in het eerste kwartaal van 2002 met 150.000 vaten per dag te verminderen. Daarmee wilde de OPEC de aanhoudende daling van de olieprijs tegengaan. De organisatie legde zijn lidstaten een dagelijkse reductie op die totaal uitkwam op 1,5 miljoen vaten.

De Russische regering vreest nu echter dat de oliemarkt onder druk komt te staan omdat de OPEC-landen onlangs hebben laten weten geen enkele behoefte te hebben om de productie te verhogen.

Rusland is 'swerelds op-één-na-grootste olie-exporteur. Na het bekend worden van het nieuws uit Moskou zakte de prijs voor een vat Brent-olie voor levering in juli 24 dollarcent tot 26,14 dollar. De Russische regering vindt 25 dollar voor een vat zeer acceptabel. Volgens deskundigen staat de olieprijs toch al onder druk door de crisis in het Midden-Oosten.