De Belgische overheden komen dinsdagmiddag opnieuw bijeen om een oplossing te vinden voor de impasse rond CETA, het handelsverdrag tussen de EU en Canada. 

Het overleg in Brussel begint om 16.00 uur.

Maandag bleek dat leiders uit Franstalig België, met name Wallonië, meer tijd nodig hebben om hun goedkeuring te geven. De federale premier Charles Michel deelde vervolgens aan EU-president Donald Tusk mee dat België niet in de positie is het verdrag groen licht te geven.

Tusk en de Canadese premier Justin Trudeau denken dat ondertekening donderdag toch nog mogelijk is, lieten zij 's avonds weten.

De Europese Commissie liet eerder op de dag weten betrokken te blijven bij de Belgische gesprekken en te werken aan een uitkomst die ondertekening mogelijk maakt. Een commissiewoordvoerder riep dinsdag wel op tot geduld.

Volgens voorzitter Martin Schulz van het Europees Parlement is deze week geen doorbraak meer te verwachten. Hij denkt dat het beter is de EU-Canada-top van donderdag uit te stellen.

Ploumen

Minister Lilianne Ploumen (Handel) zei dinsdag in de Tweede Kamer te vertrouwen op een goede afloop van de gesprekken. Daarbij benadrukte ze dat 27 van de 28 EU-landen akkoord gaan met het handelsverdrag. 

"Nederland blijft zich inzetten voor handelsverdragen. Dat is belangrijk voor de werkgelegenheid. Een derde van de banen in Nederland, 2,2 miljoen, is afhankelijk van de internationale handel."

Wel erkent Ploumen dat de controverse rondom de handelsverdragen ook invloed heeft op de discussie in Nederland. Voor eventuele toekomstige afspraken is er daarom een breed handelsberaad met vakbonden, maatschappelijke organisaties en consumentenorganisaties opgezet om te kijken welke accenten verlegd moeten worden.

Uitleg: Wat is handelsverdrag CETA?
Uitleg: Wat is handelsverdrag CETA?