De keuze voor een nieuwe landingsbaan bij een vliegveld rond Londen is op London Heathrow gevallen. Dat maakt het Britse ministerie van Transport dinsdag bekend.

Een comité van Britse ministers en premier Theresa May heeft unaniem steun uitgesproken voor uitbreiding van het Londense vliegveld.

Volgens premier Theresa May laat de keuze zien dat de Britse regering bereid is grote besluiten te nemen. "Het toont aan dat we de Brexit tot een succes kunnen maken en dat Groot-Brittannië het open en succesvolle land kan zijn dat we graag willen zijn."

Chris Grayling, de Britse minister van Transport, noemt het besluit "een zeer belangrijke stap". Niet alleen voor de economie, maar ook voor "alle passagiers die zullen profiteren van meer luchtvaartmaatschappijen, vluchten en bestemmingen".

Tegenstand

Ook tegenstanders van de extra landingsbaan laten van zich horen. De Londense burgemeester Sadiq Khan noemt de keuze "verkeerd". Hij belooft de strijd tegen het project, die hij al vanaf het begin van zijn burgemeesterschap voert, voort te blijven zetten.

Ook minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson, al jaren tegenstander van de uitbreiding, sprak zich uit. Hij is bang dat de luchthaven na de bouw van de derde landingsbaan zal pleiten voor een vierde baan.

"New York staat bekend als de stad van prachtige wolkenkrabbers, Parijs als de stad van licht, en Londen zometeen als de stad van de vliegtuigen. Is dat werkelijk wat we willen voor onze prachtige hoofdstad?", aldus Johnson.

De uitbreiding, waarmee een bedrag van omgerekend zo'n 20 miljard euro is gemoeid, is met het kabinetsbesluit nog niet definitief rond. Algemeen wordt verwacht dat tegenstanders naar de rechter zullen stappen en Britse politici stemmen pas volgend jaar over de uiteindelijke goedkeuring van het project.

Gatwick

Het besluit over de uitbreiding heeft lang op zich laten wachten. Al 25 jaar wordt overlegd waar de nieuwe baan gebouwd zal worden.

Een andere optie was uitbreiding van het kleinere vliegveld Gatwick. Beide vliegvelden hebben de grenzen van hun capaciteit bereikt en streden voor de uitbreidingsrechten.

Een onderzoek in opdracht van de regering wees vorig jaar Heathrow al aan als beste plek voor de uitbreiding, onder strikte voorwaarden rond nachtvluchten, lawaai en luchtkwaliteit. Europa's drukste vliegveld werd daarom al gezien als de grootste kanshebber voor de nieuwe baan.

Chris Grayling benadrukt dinsdagmiddag dat Gatwick, ondanks dat het niet gekozen is, een belangrijk onderdeel van het nationale transportbeleid is, en dat ook in de toekomst zal blijven.

Schiphol

Concurrent Schiphol vindt het begrijpelijk dat besloten is om Heathrow uit te breiden. "London Heathrow zit aan haar maximale capaciteit'', aldus topman Jos Nijhuis van de Nederlandse luchthaven.

''Voor Schiphol des te meer reden om nog harder aan haar concurrentiepositie te werken. Er zit immers een stevige concurrent om de hoek.''