Het gaat waarschijnlijk nog maanden duren voordat ABN Amro een opvolger van bestuursvoorzitter Gerrit Zalm heeft aangewezen. De raad van commissarissen van de bank en de Nederlandse Staat zijn het niet eens over de geschikte kandidaten.

Dat schrijft Het Financieele Dagblad (FD) dinsdag op basis van ingewijden. Omdat de eisen zo verschillen, zouden de twee partijen "nog niet in de buurt van een kandidaat" zijn.

De Nederlandse Staat heeft als aandeelhouder een belangrijke stem in de benoeming. Tot nu toe werden alle door de raad van commissarissen naar voren geschoven kandidaten door minister Dijsselbloem verworpen, schrijft het FD. De kandidaten die de minister voorstelde, werden door de commissarissen afgekeurd.

Investeerders maken zich zorgen over de duur van het proces. Het wordt waarschijnlijk pas volgend jaar duidelijk wie Gerrit Zalm zal opvolgen. Daarna kan het nog zes weken tot zes maanden duren voordat de nieuwe bestuursvoorzitter, na goedkeuring door DNB en ECB, geïnstalleerd is.