De gesprekken die de Belgische regionale regering van Wallonië zo ver moeten krijgen om akkoord te gaan met het handelsverdrag tussen de Europese Unie en Canada (CETA), zijn mislukt.

De Belgische premier Charles Michel heeft Wallonië maandag in Brussel er niet van kunnen overtuigen akkoord te gaan met het vrijhandelsverdrag.

Michel zei dat hij EU-president Donald Tusk officieel heeft meegedeeld dat België niet met het verdrag kan instemmen. Hij blijft wel openstaan voor verdere dialoog met de Waalse regio.

De leiders van Franstalig België weigeren om hun verzet tegen het omstreden pact op te geven, bleek na overleg tussen de diverse Belgische overheden.

''Onze positie is niet veranderd'', zei de Waalse premier Paul Magnette. "We zijn niet tegen een verdrag met Canada", voegde Magnette verder toe. "Maar we willen er niet één dat milieustandaarden en de bescherming van publieke diensten in gevaar brengt en we willen absoluut geen arbitragemechanisme."

De uitkomst maakt het zeer onwaarschijnlijk dat de Canadese premier Justin Trudeau het verdrag donderdag in Brussel komt ondertekenen.

 Als hij niet komt, wil dat niet zeggen dat het verdrag helemaal van de baan is. Zowel de Walen als de Europese Commissie hebben al laten doorschemeren dat een akkoord later dit jaar mogelijk wel haalbaar is. Ook Michel zei dat het verdrag nog niet dood is.

Uitleg: Wat is handelsverdrag CETA?

Arbitragesysteem 

De Walen hekelen het arbitragesysteem in CETA, omdat het volgens hen misbruikt zou kunnen worden door Canadese multinationals. 

Met het arbitragesysteem worden geschillen tussen nationale overheden en bedrijven beslecht, nationale rechtbanken komen er niet aan te pas. Zo'n mechanisme is bedoeld om investeringen te beschermen tegen onbetrouwbare overheden. 

Hoewel de oorspronkelijke vorm al flink is aangepast nadat er veel kritiek kwam op deze investeringsbescherming, vrezen de Walen dat multinationals alsnog te veel macht krijgen.

Er wordt dezer dagen overigens niet meer onderhandeld over het verdrag zelf, maar over een soort juridische verklaring die eraan gehecht zou moeten worden. Deze moet de Walen geruststellen over een reeks bepalingen en komt ook nog tegemoet aan zorgen van andere landen. De EU en Canada hebben zeven jaar onderhandeld over CETA.

Hoffelijkheid

Het zuidelijke, autonome Belgische gewest zou tot vanavond hebben om het handelsverdrag te ondertekenen. Zonder handtekening van de Walen kan de Belgische federale regering CETA niet ondertekenen.

Maar de Waalse parlementsvoorzitter André Antoine liet eerder op de dag al optekenen dat het voor de Walen niet mogelijk is om dan uitsluitsel te geven.

Hij sprak van een mengelmoes aan teksten die de aandacht vragen. Daarbij maken volgens hem ultimatums en dreigementen geen deel uit van de democratie.

''Ook wij willen een deal. Maar we willen daar minstens met een bepaalde mate van hoffelijkheid en respect over kunnen onderhandelen", aldus Antoine. Volgens hem zou een akkoord tegen het einde van het jaar een redelijkere termijn zijn. 

Omstreden

De handelsverdragen tussen de EU en Canada en tussen de EU en de Verenigde Staten (TTIP) zijn omstreden.

Tegenstanders zijn bang dat ze leiden tot een verlaging van de normen voor voedselveiligheid en het milieu en tot stijgende werkloosheid en aantasting van rechten van werknemers. Voorstanders zeggen dat de verdragen zorgen voor economische groei en een toename van het aantal banen.