Ministers van vijf Arabische olieproducerende landen komen zondag bijeen in de Saoedische hoofdstad Riyadh om te praten over mogelijkheden om de oliemarkt te stabiliseren. 

Bewindslieden uit Saoedi-Arabië, Koeweit, Bahrain, Qatar en de Verenigde Arabische Emiraten nemen deel aan het overleg. Ook de Russische minister van Energie Alexander Novak is erbij aanwezig, meldt persbureau Bloomberg.

De OPEC-landen willen samen met Rusland afspraken maken om de olieproductie te beperken, zodat de olieprijs weer wat kan stijgen. De landen sloten daartoe vorige maand in Algerije onderling al een principeakkoord.

"De oliemarkten zijn op weg naar een nieuwe balans", zei de Saoedische minister van Energie en Industrie Khalid Al-Falih voorafgaand aan het overleg. "Lage prijzen leggen druk op de ontwikkelplannen van Arabische landen." 

Bilateraal

De olie-exporteurs die deel uitmaken van de OPEC kwamen in Algerije overeen hun productie te beperken tot 32,5 miljoen tot 33 miljoen vaten per dag. Volgens analisten zou dat de olieprijs een impuls van 7 tot 10 dollar per vat kunnen geven.

De OPEC-landen zoeken nu medestanders in andere olieproducerende landen. Maandag praat Novak in Wenen opnieuw met OPEC-afgevaardigden. Later deze maand vinden nog bilaterale gesprekken plaats tussen Rusland en Saoedi-Arabië.

Hoewel de Russische president Vladimir Poetin zich welwillend uitlaat over samenwerking met de OPEC-landen, is hij vaag over een eventuele bevriezing van de olieproductie.