Grote banken maken zich op om te verhuizen uit het Verenigd Koninkrijk als gevolg van de Brexit. Daarvoor waarschuwt de Britse vereniging van banken (BBA) zondag.

In een opiniestuk in de Britse krant The Guardian zegt bestuursvoorzitter Anthony Browne van de BBA dat zowel grote als kleinere banken concrete plannen hebben om hun kantoor te verplaatsen naar andere locaties in Europa.

"De bankensector wordt waarschijnlijk meer geraakt door de Brexit dan welke andere sector dan ook", stelt hij. "Voor banken gaat de Brexit niet alleen om hogere handelstarieven, maar zelfs over de vraag of ze überhaupt nog zaken mogen doen op de manier waarop dat nu gebeurt."

Vorige week zei Browne tijdens een conferentie al dat veel banken teams hebben samengesteld om te bekijken hoe en wanneer ze hun werkzaamheden kunnen verplaatsen naar het Europese vasteland.

Voor banken is het belangrijk dat ze straks, na de Brexit, niet alle financiële transacties van en naar het Verenigd Koninkrijk apart moeten autoriseren. Verschillende banken hebben al gepleit voor speciale overeenkomsten, waardoor dit soort voordelen worden veiliggesteld.

Telegraph

Volgens de Britse tabloid The Sunday Telegraph zal de Britse economie de komende tijd juist harder groeien dan was voorspeld voor het Brexit-referendum.

Volgens de krant lag de groei voor 2016 voorafgaand aan het referendum op 1,8 procent van het bruto binnenlands product (bbp). Dat is volgens experts die The Telegraph sprak nu 1,9 procent.

Direct na het referendum op 23 juni zakte de prognose voor 2017 naar een economische groei van 0,5 procent (tegenover 2,1 procent in eerdere voorspellingen). Nu, een paar maanden later, wordt een groei van gemiddeld 1 procent voorzien.