De topman van de Zweedse Nordea-bank heeft nog steeds hoop op een fusie tussen zijn bank en ABN Amro. Een samengaan zou volgens hem "een zeer mooie bank" opleveren.

Bestuursvoorzitter Björn Wahlroos tegen de Finse publieke omroep YLE dat hij contact heeft gehad met het Nederlandse ministerie van Financiën. In een interview spreekt hij over "zeer voorlopige besprekingen", die niettemin positief zijn.

Toch moeten de Zweden volgens Wahlroos nog even geduld hebben. Volgens hem staat de Nederlandse overheid vanwege de Tweede Kamerverkiezingen in maart 2017 op dit moment niet te springen om over een fusie te praten. "Het lijkt erop dat we tot die tijd niet opnieuw gaan praten over zo'n groot project."

Begin deze maand wezen de Nederlandse staat en ABN Amro een eerdere toenaderingspoging van Nordea af.

Liberaal

Nordea is de grootste bank in Noord-Europa. Maar om verder te kunnen groeien, moet de bank dichter bij het centrum van Europa komen. Volgens Wahlroos zouden zijn bank en ABN Amro goed bij elkaar passen. "Nederland lijkt als land best op de Scandinavische landen: open, liberaal, gericht op de markt. We zouden een goede combinatie vormen." 

Wahlroos zegt ook dat hij heeft voorgesteld om het hoofdkantoor van de nieuwe fusiebank in Nederland te vestigen. 

Voor de Zweedse bank is het interessant om kantoren te hebben in een euroland. Mocht de fusie met ABN Amro uiteindelijk niet doorgaan, dan zegt Wahlroos dat ook wordt gekeken naar mogelijkheden om samen te gaan met een Finse bank. In Zweden wordt nog altijd betaald met kronen.