De geplande top over vrijhandelsverdrag CETA gaat donderdag vooralsnog gewoon door, ondanks de penibele situatie die is ontstaan nadat de Walen het verdrag weigeren te ondertekenen.

De Europese Commissie heeft over die top nauw contact met de Canadese premier Justin Trudeau, schrijft de Duitse krant Welt Am Sonntag op basis van bronnen rondom de Europese Commissie. Vooralsnog koerst men aan op handhaving van de top. 

Donderdag zou het verdrag naar verwachting worden bekrachtigd door de 28 leiders van de EU-landen, waaronder ook premier Mark Rutte. Maar die belofte is op losse schroeven komen te staan. Donderdag bleek dat CETA aan een zijden draadje hangt, nadat de Waalse regering het akkoord heeft verworpen

De Belgische premier Charles Michel heeft de instemming van de Walen nodig om het verdrag namens België goed te keuren.

Europees Hof

In een interview met de Belgische krant De Tijd zei oud-Eurocommissaris van Handel Karel De Gucht zaterdag dat hij verwacht dat het verdrag met Canada uiteindelijk gewoon doorgaat. De Waalse premier Magnette maakt volgens hem "een grote misrekening".

De Gucht, die nauw betrokken was bij het opstellen van de verdragtekst voor CETA, stelt dat de kwestie moet worden voorgelegd aan het Europees Hof van Justitie.

De vraag is volgens de oud-Eurocommissaris of CETA of gaat over dingen waar alleen de Europese Unie bevoegd voor is, of ook de afzonderlijke EU-landen zelf. "Omdat internationale handel een exclusieve zaak van de EU is, is het voor 98 procent dat eerste. De vraag is of een deelstaat van een land, op basis van die 2 procent, het hele verdrag mag kelderen." 

Rechter

Ook de Canadese minister van Handel Chrystia Freeland, die vrijdag de stekker uit de onderhandelingen trok nadat bleek dat er geen akkoord mogelijk was, zei zaterdag dat de bal nu bij het Europees Hof ligt. 

Het is dan aan de rechter om te bekijken of de weigering van de Walen betekent dat het vrijhandelsverdrag tussen Canada en de EU in z'n geheel niet doorgaat, of dat bijvoorbeeld een deel van het verdrag wel kan worden bekrachtigd.

Zaterdagmiddag protesteerden tegenstanders van het vrijhandelsverdrag tussen Canada en de Europese Unie in Amsterdam. Op die demonstratie kwamen ruim achtduizend mensen af.