Een "aanzienlijk deel" van de banen die ING zegt te schrappen om efficiënter te worden, verhuist eigenlijk naar lagelonenlanden.

Dit schrijft de Volkskrant op basis van documenten die de krant in bezit heeft. 

Zo zou het risicomanagement van het Belgische deel van de bank naar Polen verhuizen. De administratie voor handelaren zou op een zeker moment gedaan worden vanuit Azië. Specifieke cijfers noemt de Volkskrant niet.

ING gaat 2.300 voltijdsbanen schrappen in Nederland en nog eens 3.500 banen in België. Verder wordt afscheid genomen van 950 extern ingehuurde krachten. Dit moet tegen 2021 een jaarlijkse kostenbesparing opleveren van 900 miljoen euro.

De reorganisatie is mede ingegeven door digitalisering, verklaarde ING begin deze maand. Meer mensen bankieren online en de bank zelf gaat gebruikmaken van een digitaal platform voor alle gecombineerde activiteiten in Nederland en België. 

Dicussie 

Een woordvoerder benadrukt tegenover de krant dat ING altijd heeft aangegeven dat de reorganisatie niet alleen draait om digitalisering. ''We hebben begin oktober wel degelijk duidelijk gemaakt dat de reorganisatie nodig was omdat het werk bij ING verandert en ook de plek van het werk verandert. Het is altijd onderdeel geweest van de plannen."

"Je kan een discussie voeren over het samenvoegen van banen. Die voeren we ook met vakbonden. Maar de suggestie dat wij niet eerlijk zijn, die klopt niet."

Hoeveel banen precies worden verplaatst is nog niet duidelijk. Die plannen is ING nog aan het uitwerken. 

Vakbonden

De vakbonden FNV en De Unie zeggen geschrokken te zijn van de schaal waarop de ING Nederlandse en Belgische banen overhevelt naar lagelonenlanden.

''We kunnen niemand verbieden om banen te verplaatsen naar andere landen, maar de schaal en het tempo waarop dit gebeurt is verontrustend'', aldus FNV-bestuurder Gerard van Hees. ''Ik ga de leden informeren en kijken of we in beeld kunnen brengen hoeveel banen er tot nu toe al verdwenen zijn. Dit lijkt op uitverkoop van werkgelegenheid."

Vakbond de Unie maakt zich ook zorgen. ''Het lijkt alsof ING de overzichtelijke bedrijfsformule van een organisatie als McDonald's wil toepassen op de complexe organisatie van ING en dat kan niet", reageert Emanuel Geurts van De Unie.